Road to.. Stockholm

Marathon met Martijn. Terug van weggeweest. Op zaterdag 3 juni ga ik voor mijn zesde marathonavontuur. Deze keer is de keuze gevallen voor… Stockholm! Vanaf komende week start mijn specifieke voorbereiding. Ik neem jullie graag mee in mijn weg naar deze Scandinavische marathon. Maandelijks zal ik in een blogartikel mijn voortgang delen.

De voorbereiding
Voor een marathon gebruik ik het trainingsschema van mijn loopgroep bij Groningen Atletiek. Deze pas ik wel iets aan en duurt in totaal 13 weken. Aangezien mijn conditie best aardig is, is dit voor mij een prima periode. In dit schema zijn allerlei lopen opgenomen. Van een interval of tempoloop tot natuurlijk dé lange duurloop. Variatie is, zoals je vast vaker hebt gehoord, de kracht. Ook doe ik af en toe wat krachttraining in de vorm van ‘core-stability’. Met name is dit van belang om mijn knieën sterk te houden. Ik heb helaas al vaker een lopersknie opgelopen. En dat wil ik uiteraard niet weer. De langste duurloop die op mijn schema staat, is 35 kilometer en staat drie weken voor de marathon gepland. Het hoogste aantal weekkilometers zal rond de 70 uitkomen. Tijdens mijn laatste marathon in Edinburgh mistte ik naar mijn gevoel in het laatste deel wat ‘inhoud’. Hierdoor ben ik nu van plan om iets meer kilometers in de voorbereiding te maken. Concreet betekent dit één extra loop in de week. Ik streef naar minimaal vier hardlooprondes per week en hoop op.. één PR (een tijd onder de: 3:19:47). Daarnaast pak ik, bij mooi weer, de racefiets of mountainbike om wat extra crosskilometers bij te schrijven. Dit ook om wat andere spiergroepen aan te spreken.

Stockholm
Zoals je misschien weet, wil ik elk jaar minimaal één marathon in het buitenland lopen. Het is erg leuk om dit te combineren met een stedentrip. Zo heb ik al een aantal steden bezocht: Milaan en Valencia in 2019, en vorig jaar Edinburgh. Ditmaal is de keuze dus gevallen voor de hoofdstad van Zweden: Stockholm. Deze stad wil ik altijd al een keer bezoeken. Stockholm staat bekend als een van de meest gastvrije steden ter wereld en om zijn vele wateren. Daardoor wordt het ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Verder is er natuurlijk genoeg gezelligheid en cultuur te snuiven. In juni kan de temperatuur al wel redelijk oplopen. Helemaal omdat de start om 12:00 uur is. Dat is best uniek. Meestal is de start van een marathon in de ochtend. We gaan zien hoe dit uit gaat pakken. In elk geval scheelt het dat Nederland eenzelfde soort klimaat heeft.

Parcoursverloop
Het parcours is dit jaar vernieuwd. Het loopt over de verschillende eilanden en door zeven districten.  De start en finish zijn nabij en in het Olympiastadion. Ook zullen de hoogteverschillen merkbaar zijn. Deze schijnen ten opzichte van het vorige parcours wel iets makkelijker te zijn. Dat scheelt, want in Groningen zijn natuurlijk nagenoeg geen hoogteverschillen. Wel heb ik wat extra viaducttrainingen opgenomen en zal ik misschien eens een rondje bij de Kardingeberg meepakken. Verder loopt de route langs veel mooie gebouwen, musea, parken en paleizen. En onderweg belooft men genoeg mooie uitzichten. Ik ben benieuwd! Check het parcours:

Ik kijk nu al uit naar de spanningsopbouw. Binnenkort meer in deel 2..

Kom maar op met die kilometers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *