Road to Stockholm (4)

Over één week loop ik mijn zesde marathon! De spanning en de kilometers lopen al flink op want de laatste voorbereidingsweken zijn aangebroken. Lees gauw verder hoe deze weken mij vergingen.

Week 9/13
Alweer week 9, een ‘rustweek’. Een week waarbij de kilometeromvang en het aantal lopen (3 stuks) even een stapje terug zijn gegaan. Op dinsdag stond er met Groningen Atletiek een baantraining van 12 x 300 meters met 100 meter pauze en nog 3 x 80 meter sprinten op het programma. We waren met een mooie grote groep en konden ‘gezellig’ bijna alle herhalingen gezamenlijk lopen. Op de baan heb je daar profijt van omdat je achter elkaar loopt en zo ook makkelijk uit de wind kan blijven. Donderdagavond deed ik een rustige duurloop van 13 kilometer. Deze ging zonder gekkigheid. Wel was het sinds tijden best warm en had ik iets te weinig gedronken. Een aandachtspuntje voor de volgende keer. Zaterdag had ik, in plaats van de duurloop die op het schema stond, zin om een Run Bike Run te doen. Ook een prima duurtraining. Dichtbij huis is een mooi rondje van 3 kilometer. Ik besloot deze eerst twee keer te rennen, daarna vijf keer te fietsen en tot slot nog eenmaal hardlopend. Zo kwam ik totaal op ca. 26 kilometer uit. Wat ik overigens niet had verwacht, was dat het hardlopen na het gedeelte fietsen best makkelijk ging. De laatste 3,5 kilometer gingen in een tijd van net iets onder de 14 minuten. En na totaal 1 uur en 20 minuten sporten, kwam ik zeer voldaan thuis. Zo’n Run Bike Run (ookwel duathlon genoemd) wil ik zeker nog een keer doen, en dan misschien in wedstrijdvorm. Dit najaar? Wie weet.. eerst maar weer die focus op de marathon. 😉

Loopkilometers: 31,9 (doel was: 35)
Op de fiets: 16 km.

Week 10/13
Na de afgelopen rustweek staat er weer een week met dikke kilometers voor de deur. De maandag heb ik rustig afgetrapt met een benauwd loopje van 6,7 kilometer. Op dinsdag was het regenachtig en besloot ik de training van Groningen Atletiek voor mezelf te doen. Er stond een piramedeloop op het schema. Hierbij waren de versnellingen als volgt: 2, 4, 6, 8, 6, 4, 2 minuten. Eerst afbouwen qua tempo en daarna weer opbouwen dus. Met tussendoor 2 minuten rustig joggen. Een erg lekkere training waarbij je dus in verschillende tempo’s en afstanden versneld. Op woensdag was de auto aan de beurt voor een kleine beurt. Meestal loop ik dan weer terug. Ook dit keer, het is zo’n 5 kilometer van de garage naar huis. In de middag heb ik de auto weer opgehaald en zo kon ik weer een ‘eenvoudige’ 10 kilometer bijschrijven. Vrijdag deed ik een (d)uurloop tussen alle drukte door. Soms is het best een uitdaging om je schema te volgen. Vanzelfsprekend, vooral in de weken dat er meer kilometers mogen worden gemaakt. Het weekend bracht ik met familie door op de Utrechtse Heuvelrug. Een geweldige omgeving!

Op zondag zou ik een heuvelduurloop doen van 20 kilometer, maar dat werd iets verder. De teller klokte ik, na iets meer dan twee uur hardlopen en vele heuveltjes, af op 24,4 kilometer. Dat ging probleemloos. Echt fantastisch om hier hard te lopen. Hier kom ik dan ook graag eens terug!

Loopkilometers: 70 (doel was: 65)

Week 11/13
De week met de langste duurloop in mijn voorbereiding naar de marathon. Hier kijk ik altijd toch wel een beetje tegenop. Op Hemelvaartsdag (donderdag 18 mei) staat ie gepland. Maar eerst naar de maandag; deze begon rustig met een herstelloopje. Ik had toch nog wel ietwat spierpijn van de vorige dag. Dat kon ik er gelukkig aardig uitlopen. Dinsdag liep ik met Groningen Atletiek mee. Een leuke heuveltraining werd ons voorgeschoteld. Zes rondjes rondom de stadsparkheuvel van ca. 1 kilometer. Drie keer rechtsom en driemaal linksom. Binnen een serie van drie ging het steeds 15 seconden sneller per km. De kilometers gingen in 4:15, 4:00 en 3:45 min/km. Dat liep super! Woensdag stond er een rustdag gepland, want donderdag was ie daar dan. De langste loop van 35 kilometer. Ik had vooraf een beetje last van mijn nek. Waarschijnlijk doordat ik iets gespannen was. Het is toch altijd weer de vraag hoe je zo’n loop van maar liefst 3 uren doorkomt. Gelukkig fietste Lyanne mee voor de nodige support. Het was perfect loopweer met een graad of 10 en weinig wind. Alle ingrediënten voor een mooie duurloop waren aanwezig. In de eerste kilometers had ik nog wat pijntjes, maar deze trokken vrij vlot weg. Ik moest even ‘in de flow’ komen. Na 5 kilometer stond ik voor de eerste open brug. Niet voor niets is het HemelVAARTdag, zei Lyanne. De route ging in de richting van Winsum, over het al eerder gelopen Pieterpad. We kwamen dan ook op deze mooie dag veel wandelaars tegen. Deze afleiding hielp. Na ongeveer 18 kilometer kwamen we aan in Winsum en gingen we terug langs de provinciale weg. Tot dusver liep het best soepel. Na 26 kilometer blokkeerden koeien de weg waardoor een gedwongen stop noodzakelijk was. Daarna voelde ik wat verzuring in de benen, maar daar kon ik goed doorheen lopen.

Na 30 kilometer was het plan om de laatste kilometers te versnellen naar marathontempo. Dat ging eigenlijk heel goed. Ik tikte de ene na de andere 4:35 weg. En bij elk piepje even glimlachen, zei Lyanne. Blijven lachen, hoe moeilijk het ook wordt. Deze tip van Eliud Kipchoge heb je vast wel eens gehoord. Soms is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het hielp mij zeker in deze laatste fase van de loop. Bij huis aangekomen, zag ik 35,9 kilometer op het horloge. Helemaal mooi! De benen, en voornamelijk knieën, hadden het ook wel gehad. Tijd voor een goede voedzame lunch en dan hopen op een snel herstel. Naar mijn idee is mijn herstelproces tot op heden eigenlijk nog nooit zo vlot gegaan. Zaterdag voelden de benen en het hoofd eigenlijk alweer best fris. Daarom heb ik toen een relaxed rondje op de mountainbike gemaakt. En op zondag zou ik de week weer af moeten ronden op een totaal van 70 kilometer. Een ‘korte’ duurloop van 16,1 km (10EM) was daardoor een feit. Dat verliep, ondanks de warmte, prima. Tijd om te taperen!

Loopkilometers: 70,1 (doel was: 70)
Op de fiets: 23,4 km.


Week 12/13
De taperperiode is begonnen. Dit betekent dat mijn weekkilometers zijn gehalveerd (naar 35 kilometer). De intensiteit van de trainingen blijft wel gelijk. Zo hoop ik komende donderdag nog een snelle 10 te lopen. Dinsdag liep ik nog met de loopgroep mee. We deden een climaxloop. Ik ging dit keer voor de korte variant (6-5-4-3-2-1 minuten versnellen). Niet tot het gaatje, maar de tempo’s zaten er goed in. Van 4:20 min/km tot 3:30 min/km. Een hele fijne training! Op donderdagavond wilde ik nog graag een snelheidsprikkel meepakken door mee te doen aan een lokale hardloopwedstrijd in Ten Post: ‘de Meul’nloop’. Ik schreef me, samen met wat lopers van mijn loopgroep, in voor de 10 km. Het doel was om niet helemaal voluit te gaan. Onder de 40 minuten finishen, zou daarbij mooi zijn meegenomen. Dat was ruim gelukt! Ik liep comfortabel met gemiddeld 3:53 min/km en kwam op mijn horloge uit op 38:52. Doordat het parcours iets langer was, was mijn tijd in de uitslagen: 39:27. Zaterdag liep ik nog een duurloopje door het stadspark. Ik wilde hierbij vooral onverhard lopen. Dat is best een uitdaging in Groningen. Verder hoopte ik dat de (oude) drafbaan zou zijn geopend voor publiek, maar dit bleek niet zo te zijn. Hier ligt nog een leuk segment van één kilometer waar ik deze loop mee wilde afsluiten. Dan maar een andere keer. Je moet ook doelen blijven houden he.

Loopkilometers: 33,9 (doel was 35)

In de laatste (taper)week staan nog een tweetal rustige (korte) loopjes gepland. En dan mag ik aanstaande zaterdag 3 juni om 12.00 uur eindelijk los! De voorbereiding kon wat mij betreft niet beter, dus ik kijk heel erg uit naar dé marathondag: 3 juni gaat het gebeuren..

Impossible is nothing 🙂 Keep Grunning!

PS Wil je me volgen? Mijn startnummer is 2291.
(Marathon van Stockholm 2023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *