Road to Stockholm (3)

Over precies één maand is het zover. Dan sta ik in Stockholm aan de start van mijn zesde marathon. In dit derde deel van mijn ‘Road to Stockholm’ deel ik wederom mijn trainingen (en wedstrijden). Lees verder hoe mijn vijfde tot en met achtste week verliepen.

Week 5/13
Het was lang geleden dat er op dinsdag een baantraining met GA op het schema stond. Hier wilde ik dus wel weer eens bij zijn. We liepen 3 series van 4 keer 500 meter. Dat is een aardige afstand van 6 kilometer op tempo. Het tempo lag zo rond de 3:35 min/km en voelde comfortabel aan. Op de baan gaat het altijd net wat harder dan op de weg. Bij de laatste serie zat ik wel op de limiet maar de snelheid bleef constant. Woensdagmiddag was het fijn fietsweer met niet al teveel wind en een lentezon. Ik heb toen een herstelrondje van 25 kilometer op de MTB gedaan. Het was prachtig om zo door de rustige Onlanden te fietsen. Op goede vrijdag heb ik een uurloop in marathontempo gedaan. Na een goede 13 kilometer was ik weer thuis. Het tempo van ca. 4:35 min/km begint steeds beter aan te voelen. Dat geeft natuurlijk vertrouwen. Het paasweekend heb ik met vrienden in Gent doorgebracht. Een erg gezellige stad, aanrader! Ook nam ik uiteraard de hardloopschoenen mee want er stonden nog wat kilometers op het schema. Zondagochtend heb ik een relaxed rondje langs allerlei bezienswaardigheden gemaakt. Dat was echt genieten, vooral omdat het op straat nog lekker rustig was.

Loopkilometers: 32,6 (doel was: 35, ivm ‘rustweek’). Op de fiets: 25,3 km.

Week 6/13
De zesde trainingsweek begon in Gent met een rustige tweede paasdagloop van 10 km. Dinsdag wilde ik meetrainen met GA maar was ik wat laat thuis van het werk. Toen heb ik er voor gekozen om een ronde voor mezelf te lopen. Op het programma stond 2 x (6-3-3-6 min.) of 2 x (4-2-2-4 min.). Ditmaal koos ik voor de lange training. Het was perfect loopweer met 10 graden, weinig wind en een zonnetje. Het liep mede daardoor op rolletjes. Weer thuis aangekomen, tikte ik iets meer dan 15 km aan. Dat ging lekker! Donderdagavond deed ik een rustig rondje van 9 km. Weinig bijzonders eigenlijk. Energie sparen voor zaterdag stond ook centraal. Op de zaterdag was het weer eens tijd voor een hardloopwedstrijd, de RunForestRun ‘Hart van Drenthe’. Alhoewel, je kan dit niet echt een wedstrijd noemen. Het is meer een adventurerun door de natuur: bossen, het water en over boomstammen, bruggetjes etc. De 27 kilometer paste perfect in mijn voorbereiding. Voor de start was het nog best fris, maar eenmaal aan de hobbel was het aangenaam. Ik liep voor het eerst weer met de camelbag. Het is de bedoeling om deze ook bij de marathon te gebruiken. Een goeie oefening baart kunst. Ook al was het eerst weer even wennen, heb je eigenlijk vrij vlot niet meer door dat je een rugzak(je) meesleept. Na een aantal kilometer had ik een fijn tempo gevonden, samen met een andere loper. Zo vlogen de kilometers, af en toe pratend, voorbij. Het was trouwens geen makkelijke route met de vele bochten, boomstammen en door modder en het water. Soms leek het wel een ‘obstakelrun’. Tijdens de loop waren twee verzorgingsposten ingericht met onder andere zoete lekkernijen. Ik pikte een banaantje mee en ging weer vrolijk door. Na ongeveer 21 kilometer kwamen we bij één loper uit de kopgroep van drie lopers aan. Hij bleek zijsteek te hebben. Even later moest mijn medeloper het tempo laten zakken. Ga maar door, zei hij. Bij circa 25 kilometer had ik de twee voorste lopers in het vizier. Zij gingen verkeerd en ik had dat eerst ook niet door. Afslag naar beneden gemist, en dus weer terug.. Nog een mooi stuk door het water (tot aan de knieën!) en de laatste kilometer was aangebroken. Ik gaf nog even alles wat in het vat zat. De andere lopers konden niet bij blijven. En na bijna 28 kilometer kwam ik als eerste over de finish. Dat was echter ‘bruto’. Na afloop bleek dat mijn nettotijd iets langzamer was dan de andere twee lopers. Dat mocht de pret uiteraard niet drukken want ik had heerlijk gelopen. De kilometers vliegen op deze manier voorbij. Kortom, dit smaakt naar meer!

Loopkilometers: 62,3 (doel was: 60)

Week 7/13
Een nieuwe week, nieuwe kansen. De week begon met een korte herstelloop. Helaas was ik nog niet hersteld van zaterdag. Die RunForestRun bleek er aardig in te hebben gehakt. Ook had ik tijdens het lopen wat last van mijn rechtervoet. Maar even een stapje terug. Dinsdag heb ik dus de training aan me voorbij laten gaan. Woensdag ging het beter. Ik heb toen alsnog aan de heuveltraining gewaagd (6 keer van ca. 500m. omhoog versnellen en rustig naar beneden). Dit ging in eerste instantie wel met de rem erop. De versnellingen omhoog deed ik dus niet voluit, maar best gecontroleerd. Gelukkig verliep het goed en kan ik wat hoogtemeters (78 maar liefst :p) bijschrijven. Donderdag stond een rustige uurloop op het schema. Deze heb ik dan ook relaxed afgewerkt. Totdat ik echt bijna werd aangereden. Toen heb ik met alle adrenaline het tempo in de laatste kilometers wat opgevoerd. Na 11,5 kilometer kwam ik weer thuis. Op zaterdag, 22 april, was ik jarig. Sinds mijn 30e loop ik mijn leeftijd. In een marathonvoorbereiding past zoiets natuurlijk hartstikke goed. Dit jaar ga ik alweer voor 32 kilometers. Een prima voorbereidingsloop voor de marathon dus. De bedoeling was om deze afstand in hetzelfde duurtempo te lopen. Voor mij is 5:00 min/km een fijn tempo waarbij ik nog makkelijk kan praten. Na ongeveer 25 kilometer kreeg ik het toch wat lastig. Dat kwam waarschijnlijk door de warmte. Ik had namelijk nog niet veel, of eigenlijk niet, in temperaturen van 18 graden gelopen en met de wind in de rug voelde het nog warmer. Met support van Lyanne op de fiets, en een hoop water, kwam ik de laatste kilometers toch redelijk door. In principe hoeven er nog maar 10 kilometer bij. Die magische afstand van 42 kilometer en 195 meter komt vast helemaal goed!

Loopkilometers: 62,8 km (doel was: 65)

Week 8/13
De week begon met een relaxed rondje die ik samen met Grunning collega Rens liep. Dinsdag sloot ik weer aan bij mijn GA loopgroep. Ditmaal stond er een ‘heen & weer’ op het programma. Dit vind ik altijd een toffe training omdat je echt een doel hebt. We liepen 27 minuten ‘relaxed’ weg en moesten in 25 minuten weer terug op het startpunt zijn. Ook is dit een aardige training voor het oefenen van een negatieve split in een wedstrijd. Daar wordt iedereen natuurlijk blij van. De tegenwind op de weg terug maakte het nog wel een stukje pittiger. Ondanks dat was het ruim gelukt. Daarna stonden er op woensdag en donderdag twee Pieterpad etappes (15 en 16) gepland. Inmiddels zijn we bij Zelhem in Gelderland aangekomen. Vandaaruit liepen we in ruim 18 kilometer naar Braamt. Een prachtige omgeving! In de laatste kilometers doemden ook de heuvels van het Montferland op. Deze mochten we de volgende dag bedwingen. Dat waren behoorlijke kuitenbijters. Een goede training. Na iets meer dan 3 uur kwamen we in Tolkamer aan. Door koningsdag was het gezellig druk. In verband met het openbaar vervoer was het helaas niet mogelijk om door te lopen tot het eindpunt van deze etappe (Millingen aan de rijn). Vrijdag deed ik een uurloop in marathontempo. Deze ging, na de twee lange wandelingen, boven verwachting goed. In de regen liep ik vrij eenvoudig 15 kilometer. Op zondag sloot ik de week af met een zonnige duurloop van 20 kilometer. In het begin had ik nog wat spierpijn. Gelukkig kon ik dat er aardig uitlopen. De focus lag voor mij voornamelijk op de hartslag. Deze kon ik mooi laag (rond de 145) houden.
Tot en met week 8 kan ik dus wel stellen dat ik goed op schema loop. Zowel fysiek als mentaal gaat het nog steeds top! To be continued…

Loopkilometers: 57,4 km (doel was: 60 km). Wandelkilometers: 35 km.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *