Road to Stockholm (2)

Op zaterdag 3 juni 2023 loop ik mijn zesde marathon in Stockholm. In mijn ‘Road to Stockholm’ deel ik mijn trainingen. Lees hieronder hoe mijn eerste 4 weken zijn verlopen.

Week 1/13
Maandag 6-3 is mijn voorbereiding begonnen voor de marathon op zaterdag 3-6! Het werd een rustig begin aangezien ik nog behoorlijk wat spierpijn had van de crossloop van zaterdag. Dit was de laatste cross van de reeks (een zestal lopen) in het Hondsrug Crosscircuit. Dinsdag zou ik met Groningen Atletiek meetrainen. Maar helaas was mijn enkel wat pijnlijk. Vermoedelijk door de cross. De training heb ik dus overgeslagen en ben de volgende dag gaan mountainbiken. Iets minder belastend. Het werd een mooie tocht van 70 km. Van huis naar de MTB route in Marum, en weer terug. De route was afwisselend, met zowel rechte verharde stukken als singletracks door de bossen. Eén aanrader als je ’t mij vraagt.

Op vrijdag heb ik een ‘losloopje’ van 35 minuten gedaan. De enkel was gelukkig weer aardig hersteld. Erg fijn want zaterdag stond de Halve marathon van Haren op het programma. Vooraf had ik bedacht om niet voluit te gaan maar op een tijd van net onder de 1 uur en 30 min. te mikken. Zo kon ik misschien ook nog wat lopers hazen. Om iets over 8:00 uur kregen we echter het bericht dat de loop werd afgelast. Erg zuur maar wel begrijpelijk aangezien de route er te glad bij lag. Ik had wel echt zin om een halve marathon te lopen dus heb ik een ronde uitgestippeld en ben ik gegaan met die… Het was prachtig buiten met het zonnetje en de sneeuw. Na zo’n 1 uur en 45 minuten kwam ik weer voldaan thuis. Dat smaakte naar meer. Zondag heb ik nog een kort herstelrondje gedaan en dat bracht de teller in deze eerste trainingsweek op:
Loopkilometers: 40,8 (doel was: 45)
Op de fiets: 69,9 km

Week 2/13
Deze week is met een rustdag afgetrapt. Dinsdagavond heb ik weer meegedraaid bij Groningen Atletiek. Er stond onder andere een interval op het schema: 5 x (200-200-400 meter) op een rap tempo. Hier ging ik dan ook voor. Ik vind het lekker om met een groep wat snelheidswerk te doen. Het gaat dan net wat makkelijker omdat je aan elkaar kan optrekken. De 200’jes gingen in 3:30 min/km en de 400’jes in 3:45 min/km. Op de helft kreeg ik helaas wat zijsteek maar dat mocht het tempo en de pret niet drukken. Woensdag deed ik een herstelrondje van 35 minuten. Een mooie gelegenheid om even mijn nieuwe schoenen (Asics Nimbus 25) uit te proberen.

En ze liepen echt heel fijn! Sinds de Nimbus 22 loop ik al op dit model en nog steeds met plezier. Op zich zijn mijn ‘oude’ schoenen nog niet helemaal af. Maar het is niet verkeerd om de schoenen wat af te wisselen. Donderdag liep ik een uurtje waar zesmaal 4 minuten in beoogd marathontempo (4:30 min/km) gingen. Zaterdagmiddag stond de Leekster Lenteloop op de planning. Het was prachtig weer, een graad of 16 en niet al teveel wind. Alhoewel dat leek zo, want we hadden het eerste stuk de wind in de rug. Later trok ie zelfs nog wat meer aan. Ik liep samen met Rens. In de rol van haas. Het idee was om in comfortabel duurlooptempo van ca. 5:00 min/km te lopen zodat we op een tijd rond de 1 uur en 50 minuten uit zouden komen. Dat was best goed gelukt. Vanaf de helft raasden we de ene na de andere loper voorbij. Dat geeft altijd extra motivatie om door te gaan. Rens was dan ook zeer tevreden. Net als ik. De kilometers vlogen soepeltjes voorbij. Het was ook wel eens, boven verwachting, lekker om een wedstrijd niet voluit te gaan. Op naar het volgende hardloopfeestje! Loopkilometers: 52,3 (doel was: 50)

Week 3/13
Maandag is mijn hardloopweek weer gestart. Na thuiskomst van het werk heb ik een ronde van ca. 11 km door de motregen gedaan. Altijd lastig om je er dan toe te zetten maar al rennend is het best te doen. Meestal doe ik dan ook een aantal (lichte) versnellingen. Dit keer werden het 3 x 10 minuten in marathontempo. Dat ging hartstikke prima. Op woensdag heb ik samen met Maarten een duurloop gedaan. Het was wederom triest weer, net herfst. Maar wel weer mooi 14,5 km om het PW meer afgetikt. Al pratend gaan de kilometers nog sneller. Donderdagavond heb ik een training bij Iedereen Vitaal Groningen overgenomen Op het menu stond 10 x 2 min. tempo met 1 min. rust tussendoor. De trainingen worden gegeven in Meerstad. Aangezien het nog donker was, hebben we voornamelijk paden door de wijk genomen. Die is inmiddels zo groot dat je er makkelijk 5 km doorheen kunt banjeren. Na een uurtje waren we weer met z’n allen voldaan aangekomen op de startplek. Vrijdag heb ik een half uurtje relaxed losgelopen. De energie moest naar de volgende dag gaan want zaterdag heb ik weer een halve marathon bijgeschreven. Ditmaal werd het een strijd tegen de elementen. Het leek wel weer herfst met die flinke wind en regen. Maar ja, daar word je sterk van, zeggen ze dan he. Het was een leuke afwisselende ronde. Loopkilometers: 59,6 km (doel was: 55)

Week 4/13
Deze vierde trainingsweek begon ik met een piramideloop. Ik deed hierbij een zestal versnellingen (2-4-6-6-4-2 minuten). Deze gingen echter niet vanzelf, mede door de koude harde wind. De energie was ver te zoeken. Maar het lichtpuntje was dat hardlopen na het werk vanaf nu ook weer in het licht kan:) Op woensdag stond er weer een duurloop van 16 km gepland. Ik heb voor de verandering eens een ronde in de richting van Zuidhorn gemaakt. Zo had ik op de heenweg wind tegen en terug in de rug. Vooral tijdens een duurloop is dit toch wel het prettigst. Het verliep wederom soepel. En voor het eerst liep ik ook weer een training in t-shirt, heerlijk! Op donderdag heb ik wederom een training gegeven bij Iedereen Vitaal Groningen. Het werd een heuveltraining met zes keer de Sontbrug op en af. Omhoog versnellen en naar beneden laten rollen. Dat waren een paar mooie heuvelmeters. Vrijdag en zaterdag deed ik even rustig aan. Alleen wat core-stability gedaan. De bedoeling was eigenlijk om zaterdag naar Delfzijl te lopen (ca. 25 km vanaf Kardingeterrein) maar de regen en wind op de kop deed me besluiten om zondag te gaan. Het weer was zondag een stuk beter alhoewel de oostenwind soms wel pittig aanwezig was. De ronde van 25 km had ik overgenomen van de Road to Rotterdam route die Groningen Atletiek organiseert. Toevallig liep deze zowat langs mijn huis, ideaal dus. Het verliep alleen even wat anders dan gepland want na 9 km blokkeerde een boze zwaan het pad. Toen heb ik maar eieren voor m’n geld gekozen en ben omgedraaid. Na al een keer een nare situatie met een gans wilde ik geen risico’s nemen;) Het liep verder op rolletjes. Ik deed twee tempoblokken van 5 km in marathontempo (4:30). Vanaf 5-10 km en vanaf 15-20 km. Dat voelde erg goed en geeft veel vertrouwen voor het vervolg!
Loopkilometers: 57,6 km (doel was: 60)

Tot op heden gaat het dus zowel fysiek als mentaal hartstikke goed. Dat geeft de burger moed. En nu door naar de vijfde week. De weg naar Stockholm is nog lang en wordt vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *