Road to.. Hamburg!

Op zondag 28 april 2024 loop ik mijn zevende marathon. De keuze is ditmaal gevallen op een Duitse stad: Hamburg! In mijn road to Hamburg deel ik mijn trainingen. Lees hieronder wat mijn verwachtingen zijn en hoe de eerste weken zijn verlopen.

Verwachtingen
Een marathon in Duitsland dus. Dat is de eerste keer. Überhaupt de eerste keer dat ik een hardloopevenement in Duitsland mee ga maken. Allereerst scheelt het dat het relatief dichtbij is. Het schijnt ook een redelijk vlak parcours te zijn. Deze zal me langs alle hoogtepunten van de Elbe metropool leiden. De kleine hellingen worden meer dan goed gemaakt door het enthousiasme van het publiek, aldus de organisatie. Dat klinkt goed! Ook mijn doelstelling voor deze marathon is niet mals. Ik wil graag voor een tijd onder de 3 uur gaan. Dat wordt met een huidig PR van 3:19:00 nog een beste uitdaging, maar op basis van mijn 10 km (38:39) en halve marathon tijd (1:26:45) denk ik dat dit zeker niet onhaalbaar is. De komende weken zal ik met name de focus leggen op het vergroten van mijn kilometerweekomvang. Op moment ligt deze rond de 40 km. Maar in de langste trainingsweken wil ik zeker richting het dubbele (80 km) per week aantikken. Daarnaast ben ik van plan om veel in of net onder marathontempo te gaan lopen. Zo hoop ik dat het lichaam hieraan went. Lange tempoblokken van 3 tot 5 km binnen een duurloop zijn dan ook veel in mijn schema opgenomen. Tot slot is variatie aan trainingen de key. Zoals je vast vaker hebt gehoord. Een combinatie van snelheid, duurtrainingen en herstellopen is voor mij de opmaat. Op naar een mooie en productieve voorbereiding!

Week 1/16
Op dinsdag 2 januari ben ik gestart met mijn specifieke marathonvoorbereiding. Deze keer trek ik er ca. 16 weken voor uit aangezien de ambities iets hoger liggen. Het loopjaar is afgetrapt met een duurloopje. Hierin deed ik 1 segmentversnelling (Broez’n) van 4 km. Deze versnelling ging in marathontempo. De kop is d’r af! Woensdag en vrijdag deed ik een herstelloopje van een half uur. Deze ‘easy’ loopjes (30-40 min) zullen veel terugkomen in mijn schema. Dit met name om de omvang te vergroten en het herstel te bevorderen. Zaterdag stond de “Road to Rotterdam” gepland. Een viertal trainingslopen van 20,25,30 en 35 km die worden georganiseerd door Groningen Atletiek. Deze kun je mooi met een grote groep eensgezinde afwerken. Vooral de langere afstanden (30 en 35 km) zijn echt een meerwaarde om samen te doen. Ik liep mee met de 5:00 min/km. Deze groep doet ook altijd een paar 5 km tempoblokken. Deze keer waren dat er twee.. Ik liep deze in marathontempo. Na afloop werd er onder het genot van een kopje soep nagepraat. Dat was en ging lekker, op naar meer van dit!
Loopkilometers: 46

Week 2/16
Maandag trapte ik de week af met een rustig rondje van 35 minuten. Mijn benen hadden er veel moeite mee. Dit kwam waarschijnlijk door afgelopen zaterdag. Nou ja, dit soort spierpijnloopjes moet je ook accepteren. Dinsdag ging het tijdens de training van GA alweer een stuk beter. We deden een rondje Paterswoldsemeer met 6 x 4 minuten versnellen. Het tempo lag op 4:00 min/km. Voldaan kwam ik weer thuis. Woensdag had ik samen met Rens het rondje Paark gedaan. Deze ging op relaxed praattempo. Met in- en uitlopen kon ik weer ca. 6 km afvinken. Op zaterdag liep ik mee met de Run Forest Run. Dat was al een tijd geleden. Deze altijd goed georganiseerde lopen, gaan door prachtige natuur. Ditmaal in het gebied van het Drentse Friese Wold, met als startpunt Appelscha. Ik had me ingeschreven voor de 23 km. Het was nog erg nat van de afgelopen tijd. Op sommige stukken lag er zelfs ook nog ijs. Verder liep het tot en met km 17 erg lekker. Daarna begon het wel iets taaier te worden. Dit kwam mede door de hoogteverschillen en het inhalen van 13 km lopers. Een kleine twee uur later was ik binnen. Op naar de volgende in maart. Zondag had ik nog niet genoeg van de omgeving gekregen en ben ik weer eens op de mountainbike gestapt, samen met Guido en Thomas. Ook dat was een behoorlijke tijd terug, en dit was weer de eerste keer na mijn val. In oktober 2023 ben ik tijdens een Run bike run onderuit gegleden over een vlonder en met mijn hoofd op een boom geknald. Hierbij had ik mijn neus gebroken. Het herstel ging trouwens erg voorspoedig dus dat was mooi! Na 25 fietskilometers was het mooi geweest en sloten we af met pannenkoek en bier. Top!
Loopkilometers: 49
Fietskilometers: 25

Week 3/16
Maandag zou ik een herstelloopje doen, maar deze sloeg ik even over vanwege lichte pijntjes. Dinsdagavond stond er weer een training bij GA op het programma. Een piramideloop 2-4-6-4-6-4-2 minuten versnellen. Dit vind ik altijd een fijne training. De versnellingen kwamen naarmate de training vorderde steeds makkelijker. Dat is een goed teken. Woensdag kwam ik thuis van het werk en had ik zin in een snelle 4 km. Mede door de vele grunners die ook deze dag de ronde/ het segment “De Held van Gravenburg” hadden volbracht. Door ideale omstandigheden ging het top. Het was lekker fris en er stond niet al teveel wind. Ik liep het 4 km segment in 14:50. Voor deze week heb ik wel weer het snelheidswerk gehad. Dus de volgende training werd een rustige duurloop. Vrijdagochtend liep ik deze in de sneeuw. Dat was echt genieten geblazen! Ik probeerde zo min mogelijk op mijn horloge te kijken en echt even op gevoel te lopen. Door de mooie witte wereld vlogen de kilometers voorbij. Uiteindelijk kwam ik uit op iets meer dan een halve marathon. Hartstikke prima. Op zondag deed ik nog een lekkere tempo-uurloop. Met deze loop is de teller deze week op 52 km uitgekomen.  

Week 4/16
De vierde trainingsweek stond in het teken van wintersport. Een ‘rustweek’ qua hardlopen dus. Alhoewel de schoenen natuurlijk nog wel even in de koffer meegingen;) Volgende week gaan we weer flink kilometers vreten! Skilometers: heel veel. Loopkilometers: 11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *