Road to Hamburg (2)

Op zondag 28 april 2024 loop ik mijn zevende marathon. De keuze is ditmaal gevallen op een Duitse stad: Hamburg! In mijn Road to Hamburg deel ik mijn trainingen. Met nog iets meer dan twee maanden te gaan, lees je hieronder hoe het tot nu toe verloopt. Loop ik nog steeds op schema?

Week 5/16
Zo, dat is wel weer even opstarten na de wintersport. Aangezien dinsdagavond niet goed uit kwam om te trainen, begon ik maandag de week voortvarend. Een duurloop met 3 x 12 minuten versnellen stond gepland. De versnellingen moesten volgens het schema telkens iets vlotter. Vanwege wat gevoelige benen heb ik het op marathontempo van 4:15 min/km gehouden. Dat ging al lastig genoeg. Lichtpuntje was wel dat de laatste versnelling eigenlijk niet moeizamer ging dan de eerste. Die skilometers hakken erin. Nu eerst maar weer goed herstellen. Woensdag deed ik een rustige duurloop van ongeveer 13 km. Dat ging weer een stuk soepeler. Donderdag was het tijd voor een herstelloopje en vrijdagavond een baantraining met 4 x 1200 meter tempo, tussendoor 400 meter rust. De versnellingen gingen in 5 km tempo en kwamen gelukkig vrij gemakkelijk. Zondag had ik me ingeschreven voor een 25 km in Roden, dit was een onderdeel van de Mensinge marathon. De bedoeling was om twee blokjes van 5 km op marathontempo te lopen maar dat bleek toch niet zo geschikt. Het parcours (3 ronden van 8,6 km) was namelijk veelal onverhard. Het plan werd dus al snel omgegooid en ik besloot om voor ‘lekker doorlooptempo’ te gaan. Dit ging in een gemiddelde snelheid van 4:26 min/km. Hier was ik dik tevreden mee. En ondanks dat het niet een ‘echte’ wedstrijd was, is het toch altijd leuk om een tweede plek te bemachtigen. Op naar meer van dit! Loopkilometers: 68,7 km.

Week 6/16
Deze week is afgetrapt met een clubtraining op de dinsdagavond. Het was verschrikkelijk weer en tijdens de autorit heb ik wel een paar keer nagedacht om weer terug naar huis te rijden haha.. maar toch gegaan en uiteindelijk was het fijn. We deden de welbekende heen en weer training langs het bedrijventerrein bij de A7. We liepen hier één kilometer heen en weer, steeds 15 seconden sneller. De start is altijd op 5:30 min/km en de laatste gaat dan in 4:00 min/km. Soms plakken we er nog eentje achteraan, maar onder deze barre omstandigheden was het wel goed. Het tempo kwam ook niet echt vanzelf vanavond. Afgelopen zondag zat duidelijk nog in de benen. Een relatieve korte training (van 11 km) kwam dan ook als gelegen. Woensdag deed ik een herstelrondje. Dat ging nog steeds vrij moeizaam. Voor mijn tempo lag de hartslag ook behoorlijk hoog. Maar gelukkig maakte het weer dit keer veel goed. Graag meer van die zon. Op donderdag was ik nog niet helemaal hersteld dus koos ik voor een korte climaxloop. Dit betekent dat je gedurende de training het tempo opbouwt en de versnellingen steeds korter doet. In dit geval was dat van 6-5-4-3-2 naar 1 minuut met tussendoor 2 minuten rustig joggen. Ondanks het gure weer ging het gelukkig verrassend lekker! Deze trainingen geven mij over het algemeen een goede mentale boost. In het weekend stond uiteraard weer een lange duurloop op het schema. Dit werd een loop van twee uurtjes waarin ik 23,5 km liep. Tot aan 17 km ging het fijn, maar daarna was het beste er wel vanaf. De week sloot ik af met een relaxed rondje om de 60 km aan te tikken. Een week met twee kanten, maar die horen er ook bij.

Week 7/16
Ook deze week ben ik gestart met een clubtraining. We gingen voor een viaducttraining: 6 x snel omhoog en rustig naar beneden. Het tempo zat er weer goed in en dat voelde ook erg goed. Met in en uitlopen naar huis konden er weer 16 kilometers worden bijgeschreven. Op woensdag liep ik een herstelronde van ongeveer 45 minuten. Donderdagavond zou ik eigenlijk een uurtje gaan lopen maar dat kwam niet helemaal goed uit. Een marathonschema volgen, blijkt maar weer eens een uitdaging in een drukke (werk)week. Vrijdagochtend deed ik voor het werk aan toch nog dat uurtje, precies 12 km. Helaas ging het niet van harte. Ik voelde me niet fit en de hartslag ging alle kanten op. Niets onder de leden, toch?! Nee want een goede nachtrust deed wonderen. De volgende dag stond een lange duurloop met 5 km marathontempo gepland. Het was perfect hardloopweer dus ik had er veel zin in. Ook ging Lyanne mee op de fiets. Altijd prettig voor wat extra support en verzorging (en foto’s) onderweg. De kilometers vlogen voorbij. Na precies een halve marathon zette ik de versnelling naar huis in. De hartslag bleef dit keer tijdens het tempo 5:00 min/km mooi laag. Dat is voor mij tussen de 145-150. In het tempo van 4 minuut en 15 seconden per km liep de hartslag op naar gemiddeld 164. Ook dat is prima. Na 26,2 km kwamen we weer zeer voldaan thuis. Zo is deze week op een totaal van 63,8 kilometers uitgekomen.

Week 8/16
De achtste week begon met een herstelloopje van 40 minuten door de motregen. Eéntje in de categorie: “geen zin, maar toch gegaan”. Op dinsdag stond een baaninterval op het programma. Hier kijk ik altijd erg naar uit. We deden zes series van 400 en 600 meters met tussendoor 200 meter rust en een seriepauze van 400 meter. De tempo’s van de 400 liep ik rond de 1:25 minuten (3:30 min/km) en de 600 meters gingen in 2:15 minuten (3:45 min/km). Dat ging echt top! Mede doordat we in een mooi compact groepje liepen. Woensdag zat de training nog aardig in de benen waardoor ik voor mijn gevoel beter even niet kon lopen. De herstelloop van drie kwartier heb ik dus overgeslagen. Donderdag weer een nieuwe kans. Ook voelden mijn benen toen nog steeds wat stram maar tijdens het lopen werden deze steeds soepeler. Ik deed een duurloop van 15 km. Het dubbele stond voor zaterdag op het programma. De derde loop van de Road to Rotterdam werd namelijk georganiseerd. Deze keer een 30 km. Mijn eerste dertiger op weg naar Hamburg. Vooraf had ik dan ook wat gezonde spanning. Ook tijdens deze trainingsloop sloot ik weer aan bij de 5:00 min groep. Deze groep doet ook altijd een aantal tempoblokken. Dat waren ditmaal 3 blokjes van 5 km in eigen gewenst tempo. Voor mij was dit marathontempo. Vanwege ideale omstandigheden kwam dit tempo vrij gemakkelijk. Er stond niet al teveel wind en de temperatuur lag rond de 5 graden. De route ging onder andere door het mooie natuurgebied: de Onlanden. Om de 5 km was een verzorgingspost; alles was weer tot in de puntjes geregeld. Wat dat betreft is dat mentaal ook heel fijn want je kan op deze manier gemakkelijk de lange afstand in stukjes opdelen. Al pratende met andere lopers gingen de kilometers snel voorbij. Bij het laatste tempoblok had ik ook nog voldoende energie over en kon ik het tempo van 4:15 min/km prima volhouden. Wel zag ik mijn (pols)hartslag richting de 200 gaan. Vraag me af of dit wel klopt. Bij een hartslagmeting op de pols hoor ik wel vaker dat dit niet helemaal betrouwbaar is. Nou ben ik persoonlijk ook meer voorstander van ‘op gevoel lopen’. Met andere woorden niet (altijd) laten misleiden door die hoge hartslag en gewoon lekker lopen. Zondag sloot ik ‘m af met een herstelrit op de mountainbike. Ook nu pakte ik een stukje mee van de Onlanden. Alweer op de helft van het schema en het gaat nog steeds voorspoedig 🙂 Loopkilometers: 67,7 km. Fietskilometers: 20 km.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *