Road to Edinburgh (4)

Op zondag 29 mei 2022 loop ik mijn vijfde marathon. De magische afstand van 42 kilometer en 195 meter hoop ik dit keer in Edinburgh te volbrengen. In dit vierde deel van mijn ‘Road to Edinburgh’ deel ik wederom mijn trainingen. De belangrijkste weken (8 t/m 11) binnen mijn voorbereidingsperiode zijn namelijk aangebroken. Lees verder hoe het me verging.

Week 8/ 13
Tijdens de Groningen Atletiek (GA) training van dinsdag liep ik 3 x 12 minuten tempoblokken. Deze 12 minuten gingen telkens in een sneller tempo. Van marathon (4:35 min/km) naar 10 km tempo (3:50 min/km). Progressieve lopen vind ik altijd fijn om te doen. Ook omdat ik vaak even op gang moet komen. Het geeft daarnaast een voldaan gevoel als je de snelheid steeds wat meer opvoert en dit kunt volhouden. In deze training ging het vrij gemakkelijk. Lopen in een groep heeft hierbij overigens ook zeker een positieve invloed. Een high five was dus op zijn plaats! Vrijdag (22 april) was mijn verjaardag. Ik werd 31 jaar, oftewel een uitgelezen kans om een duurloop van 31 kilometer te doen. Dit paste precies in mijn marathonschema. Vorig jaar deed ik een 30 kilometer en het lijkt me leuk om dit erin te houden. Alhoewel ik me wel afvraag voor hoelang, maar dat zien we dan wel weer😉 De duurloop ging overigens volledig volgens plan. De laatste 6 kilometers gingen hierbij in marathontempo. Dat voelde goed en ik had gelukkig de volgende dag weinig tot geen last van deze lange loop. Verder heb ik in deze week de kilometers aangevuld met twee herstellopen en een fietstocht van 49 kilometer.

Loopkilometers: 58 (doel was: 65). Fietskilometers: 49.

31 jaar, 31 kilometers

Week 9/ 13
Deze week ben ik gestart met twee Pieterpad etappes van ca. 15 kilometer. Deze etappes liepen van Nijverdal (officieel Hellendoorn, maar dat was met het OV onmogelijk) naar Laren. Samen met mijn vriendin ben ik hier in Coronatijd mee begonnen en we zijn inmiddels in Laren, Gelderland, beland. De bedoeling was om het gehele pad in één jaar te lopen maar dat bleek al snel veel te optimistisch. Daarom hebben we besloten om vanaf nu 4 etappes per jaar te lopen. Dat moet vast goed komen, nog 14 te gaan! Op woensdag (koningsdag) heb ik een lekkere intensieve training uitgevoerd. Hierbij deed ik 1 x 3 km, 1 x 2 km en 2 x 1 km. De intervallen gingen in 10 km tempo = ca. 3:50 min/km. Na afloop werd ik beloond met een super runners high en een kroontje op Strava. Altijd leuk. Vrijdag stond een ‘gewone’ duurloop van 1,5 uur op het programma. Deze ging zonder poespas en de kilometers vlogen voorbij. Op zondagochtend deed ik een duurloop van 15 kilometer en de zondagmiddag sloot ik weer eens af met een mountainbikerit van 22 kilometer bij Appelscha. Altijd genieten van de prachtige natuur daar. Al met al een bomvolle sportieve week.
Loopkilometers: 49 (inclusief wandelingen: 79)
Fietsend: 22 km.

Mountainbiken Appelscha

Week 10/ 13
Nog één maand tot de marathon! De 10e week alweer.. Deze is met een herstelloopje van 30 minuten afgetrapt. Ik merk zelf dat dit soort loopjes zeker stimulerend zijn voor een sneller herstel. Daarnaast zijn ze ook echt wel nodig om je kilometeraantal van de week op te schroeven. Dinsdag deed ik toevallig weer een progressieve training met GA. We liepen 1000 meters die steeds 15 seconden sneller gingen. Het ging erg lekker maar toen ik terug naar huis reed, merkte ik wel een licht pijntje bij de linkerknie. Een signaal om even goed in de gaten te houden dus. In de nacht van woensdag op donderdag ging ik met een groep van 7 lopers van GA naar de bevrijdingsvuurestafette in Wageningen. Vanaf 00:15 uur vertrokken we met het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Grunn. Om 15:30 uur werden we op het podium van het bevrijdingsfestival verwacht om het vuur te ontsteken. Deze missie was geslaagd! Onderweg heb ik een bijdrage geleverd van in totaal 29 hardloop en 21 km fietskilometers. Het was een ideale duurtraining voor de marathon en bovenal een prachtige belevenis. De dagen erna moest ik wel wat slaap inhalen maar dat was het meer dan waard. Gelukkig hield mijn knie het ook goed. Waarschijnlijk kwam dit vooral door het behoudende tempo. In principe ging ik niet veel harder dan marathontempo.

Huldiging

Op zondag sloot ik de week weer af met een lange duurloop. En wat voor 1! Ik had me ingeschreven voor de Dikke Tien in Feerwerd. Hier liep ik, zoals de titel van de loop al verraad, een 10 kilometer. Aangezien ik voor deze dag (8 mei) mijn langste loop van de voorbereiding had gepland, besloot ik om zowel heen als terug te lopen. Echter liep ik de heenweg hopeloos verkeerd en had ik 2 afslagen gemist waardoor ik 5 minuten te laat bij de start aankwam. Hierdoor had ik, voordat ik ging starten, al 17 kilometer op de teller. In totaal kwam ik op precies 39 kilometer uit. Hiervan heb ik ongeveer 17 kilometer op marathontempo gelopen. Dat ging eigenlijk ontzettend goed en geeft een flinke boost! Het werkt voor mij ook erg fijn om op deze manier een lange duurloop te doen. Een ‘wedstrijd’ tussendoor breekt dan eem de lange loopsleur. Leer voor de volgende keer: mobiele telefoon mee😊

Loopkilometers: 86 (doel was: 75). Fietskilometers: 21.

Week 11/ 13
Dit is de laatste week voordat het taperen kan beginnen. Op maandag zou ik de week met een herstelloop van 30 minuten beginnen. Samen met Rens en Thomas. Ik had alleen nog zoveel spierpijn van gisteren waardoor het me beter leek om mee te fietsen. Uiteindelijk heb ik een mooie herstelronde van 22 kilometer op de stadsfiets gemaakt. Woensdag heb ik een uurloop gedaan. Dit ging zonder bijzonderheden en voelde weer goed aan. De spierpijn, met name in de bovenbenen, was helemaal weggezakt. Vrijdagavond stond de tweede Yasso 800 training gepland. Ditmaal deed ik 10 x 800 meter in 3 minuten en 15 seconden. Deze verliepen soepel en bij de laatste 2 versnellingen liep Emile mee. Op basis van deze mooie training zet ik nog steeds op een tijd van 3 uur en 15 minuten in. De laatste loop van de week heb ik op zondag uitgevoerd. Ik zou een duurloop van 20 kilometer doen, maar vond het na 15 kilometer welletjes. Het was namelijk best warm en tijdens het lopen kreeg ik ineens wat last van de achillespees. Na afloop heb ik deze gekoeld en zal ik even goed rust moeten pakken. Met andere woorden, die twee weken taperen komen op het juiste moment. De komende weken zal ik mijn kilometers afbouwen. Dit betekent dat ik nog max. 30 kilometer per week zal lopen en zo hoop ik dan topfit aan de start te verschijnen. In elk geval ben ik, na de valse start, tevreden over hoe de voorbereiding is verlopen en heb ik erg veel zin in mijn volgende marathon! To be continued..

Loopkilometers: 41 (doel was: 50)
Op de fiets: 22 km.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *