Road to.. Edinburgh (1)

Yes, there we go. De (hardloop) evenementen gaan weer los, wat prachtig! Op zondag 29 mei 2022 sta ik aan de start van de marathon van Edinburgh. Mijn specifieke voorbereiding voor deze marathon begint vanaf volgende week en duurt 13 weken. De komende tijd neem ik je mee in mijn voorbereiding. Waarom kies ik voor Edinburgh? Wat zijn mijn verwachtingen? Welke trainingen staan er zoal in mijn schema en hoeveel keer loop ik per week? Lees het hieronder.

Aanloop
De marathon van Edinburgh wordt mijn vijfde, 42 kilometer en 195 meter. Tenminste, als je de virtuele marathon van vorig jaar meetelt. Deze hoort er wat mij betreft gewoon bij. Een collega gaf Edinburgh als tip en ik ging me er eens in verdiepen. Aangezien het promotiefilmpje van deze marathon erg leuk was, trok deze me over de streep. Schotland stond sowieso nog op mijn lijstje om te bezoeken en nu heb ik dus een hele goede reden om er naartoe te gaan!

Marathonparcours

Parcoursverloop
De organisatie zegt hetvolgende over het parcours:

‘Fast & flat, this course was voted the fastest marathon in the UK by Runners World, ideal if it’s your first marathon or you are looking for a PB.’ 

Dit klinkt als hardloopmuziek in mijn oren want ik heb wel zin in een persoonlijk record 😉 De start is in het centrum van de stad. Dit is op het terrein van één van de oudste universiteiten ter wereld. De route gaat vervolgens langs de kust van de Firth of Forth. Je loopt vanaf het plaatsje Musselburgh een ‘heen&weer’. Vanwege de mooie uitzichten, zal dit zeker geen straf zijn. Het is in elk geval een zeer divers parcours, zowel stedelijk als natuurlijk. En met een afdaling van ca. 90 meter tot bijna zeeniveau geloof ik zeker dat dit een snelle route kan zijn.

Hoogteverschil

Verwachtingen
Vooraf heb ik inmiddels geleerd om meerdere doelen te stellen. Naast uitlopen (1) en genieten (2) ga ik uiteraard ook voor een PR (3). Deze staat momenteel op 3 uur en 19 minuten. Een tijd onder de 3 uur en 15 minuten zou leuk zijn en daar zet ik dan ook vol op in. Gezien mijn huidige beste tijd op een halve marathon (1 uur, 26 minuten en 45 seconden) zou zelfs een tijd richting de 3 uur niet eens onrealistisch zijn. Ik denk alleen dat dit nog een iets te grote stap is. Op basis van de voorbereiding zal ik uiteindelijk bepalen op welke tijd ik weg ga.

Loopschema
Zoals hierboven al geschreven, loopt mijn schema 13 weken. Binnen deze periode heb ik verschillende soorten trainingen in petto. De duurlopen zal ik elk weekend afvinken en variëren tussen de 20 en 35 km. De laatste lange duurloop is iets langer dan in mijn vorige voorbereidingsperiode. Dit omdat ik aan het einde van mijn vorige marathon toch het gevoel had dat ik wat ‘inhoud’ mistte. De langste duurloop staat 3 weken voor de marathon gepland. Verder ga ik voor een aantal heuveltrainingen omdat ik hier in het parcours ook letterlijk tegenop loop. Hiervan staan 3 stuks in het schema. En daarnaast werk ik 2 Yasso800 trainingen af om te kijken of ik op de goede weg ben. Om het aantal kilometers wat aan te vullen, doe ik bijna elke week een herstelloopje van 30 tot 40 minuten. Al met al zullen de kilometers en de hoogtemeters per week licht oplopen. Van 40 tot zo’n 75 km wat neerkomt op 3 a 4 keer trainen in de week. Voor mij persoonlijk is dat voldoende.

Yasso800 
Een yasso800 training is een speciale (marathon) intervaltraining. De training bestaat in originele vorm uit het lopen van 10 x 800 meter waarbij je rusttijd overeenkomt met de tijd waarin je een 800 meter loopt. Loop je de serie van 800 meters gemiddeld in 3 minuten en 15 seconden dan zou je volgens deze theorie de marathon in 3 uur en 15 minuten kunnen lopen. Als je onder de 4 uur wilt lopen, zal je de 800 meters dus in 4 minuten af moeten tikken. Deze training heb ik al best vaak gedaan en ik kwam telkens aardig in de buurt van mijn marathontijden. Het is een leuke én uitdagende training.

Vervolg (deel 2)
In de volgende blogs ben ik van plan om elke keer de balans op te maken en deze te delen. Blijf ik op schema? Hoe gaat het fysiek, maar ook niet onbelangrijk: hoe gaat het mentaal? Ik kijk er in elk geval weer heel erg naar uit en ben benieuwd hoe het me deze vijfde keer zal vergaan. Wordt vervolgd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *