Grunningse loopjes: welke loop je?

De lente lijkt eindelijk te zijn aangebroken. Veel hardlopers beginnen in deze tijd van het jaar. Misschien heb je om te beginnen de spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’ nodig. Dat is helemaal niet gek. Een hardloopwedstrijd/evenement kan daar zeker aan bijdragen. Hier kan je dan mooi naartoe trainen. In onze prachtige provincie worden tal van loopjes georganiseerd. Hieronder zetten we een zestal leuke Grunningse loopjes op een rij. Voor ieder wat wils.. voor welke ga jij?!  Let’s run in en rondom Grunn😊 

1. Dikke Tien Runn, ‘Soamen Zwait’n’ Feerwerd: zondag 14 mei – De Dikke Tien – soamen zwaiten! 
De Grunningse naam van het evenement spreekt ons natuurlijk aan. Samen zweten. Je loopt alleen, maar bij een hardloopwedstrijd heb je toch altijd het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Bij deze runn kun je kiezen tussen een 5 en een 10 kilometer. De route gaat over het platteland en loopt langs rustige paden, rondom Feerwerd en Aduarderzijl. Deze loop wordt altijd op Moederdag georganiseerd.

2. Meul’nloop Ten Post: donderdag 25 mei – Loopgroep (svteo.nl) 
De naam van het evenement doet verwijzen naar de molen in Ten Post. Ook hier kan je kiezen tussen een 5 of 10 kilometer. Ten Post is goed bereikbaar met het OV. De route gaat langs het damsterdiep en door de landerijen. Bij de 10 kilometer loop je twee rondjes. Heb je in het weekend weinig tijd? Dan is dit misschien wat, want deze loop wordt op een donderdagavond gehouden.

3. Stadsloop Appingedam: zaterdag 24 juni – Home | Stadsloop Appingedam 
Je zou het niet zeggen, maar Appingedam is een stad. Vandaar ook de naam van deze loop. Traditioneel staat deze loop gepland op de laatste zaterdag van juni. Je hebt hier de mogelijkheid om wederom voor één of twee rondjes van 5 kilometer te kiezen. Het is een best snel parcours, omdat je grotendeels door de bebouwde kom loopt. De route staat dan ook vaak vol met toeschouwers. Een gezellige sfeer is dan ook altijd een vanzelfsprekendheid.

4. 4 Mijl van Leek: vrijdag 30 juni – 4 Mijl van Leek – Loopgroep Nienoord 
Dit evenement wordt voor de tweede keer georganiseerd. De 4 mijl is natuurlijk een mooie laagdrempelige afstand om mee te starten en om in dit geval het weekend mee in te luiden. Het vindt namelijk plaats op een vrijdag. 

5. Lopster Torenloop: zaterdag 1 juli – Home | MFAC Loppersum 
In Loppersum hebben ze een toren waardoor men hier heeft gekozen voor de Torenloop.  Ook bij deze loop is er weer een keuze tussen een 5 en 10 kilometer. Deze route lijkt vooral door het dorp te gaan. De loop maakt ook onderdeel uit van het Ommelander Loopcircuit. Een loopcircuit is uiteraard erg leuk om aan mee te doen 😉

6. Lauwersoog – Ulrum: zaterdag 29 juli – HOME – HALVE MARATHON 
Meestal loop je tijdens een hardloopevenement een rond(j)e, maar hier ga je van punt naar punt. Dat is best uniek. Het kan warm worden, vooral als je de wind in de rug hebt. Maar dat zorgt weer voor een mooie uitdaging. Naast de halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum is het ook mogelijk om een 10 kilometer te doen. Deze gaat van Ulrum, via het pittoreske Niekerk, weer terug naar Ulrum. Mocht een halve nog net wat te ver zijn, is dit een goeie optie.

Keep Grunning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *