Hardloopschoenen; maakt het uit welke schoen je kiest?

Elk jaar komen de grote merken met revolutionaire nieuwe hardloopschoenen. Te verkrijgen in kekke kleurtjes met de meest geavanceerde technologieën op het gebied van tussenzolen, gellagen en stabiliteitsmechanismes. In het begin van de twintigste eeuw zagen hardloopschoenen er nog totaal anders uit. Ze leken eigenlijk op schoenen die we tegenwoordig ‘nette schoenen’ zouden noemen. De hardloopschoenen van tegenwoordig zijn in tegenstelling tot die van vroeger technische hoogstandjes in allerlei soorten en maten. Je zou verwachten dat deze jaarlijkse innovaties ervoor zorgen dat het aantal loopblessures in de jaren fors is afgenomen. Maar is dat ook zo?

Wat zeggen onderzoekers?
Je zou het niet verwachten, maar de relatie tussen een hardloopblessure en de schoen waarop je loopt is pas in 2012 voor het eerst onderzocht. Daarvoor werd er alleen onderzoek gedaan naar ‘hardloopblessures’ in het algemeen. Dit begon in de jaren 70 toen hardlopen wereldwijd erg populair werd. De studies die vanaf dat moment zijn uitgevoerd, waren erg uiteenlopend en er was geen duidelijke dalende of stijgende trend waar te nemen in het aantal hardloopblessures. Dit zou kunnen komen omdat steeds meer verschillende mensen gingen hardlopen. In de jaren ‘70 waren hardlopers nog grotendeels toegewijde, magere lopers, waarvan 75 procent man was. Tegenwoordig zijn de meeste hardlopers recreatieve lopers, variërend in BMI, waarbij veel lopers naast het hardlopen ook nog andere sporten bedrijven. Daarnaast was er toen ook geen duidelijke definitie voor het woord ‘hardloopblessure’. Hierdoor werd het vergelijken van verschillende studies haast onmogelijk.

Is er al een conclusie?
De enige conclusie die je kunt trekken is dat er tot op heden onvoldoende onderzoek is gedaan naar de relatie tussen hardloopschoenen en de kans op het oplopen van een blessure. Wel zijn er steeds meer aanwijzingen in de recente literatuur te vinden dat comfort een erg belangrijk begrip is bij hardloopschoenen: des te lekkerder een hardloopschoen zit en loopt, des te kleiner lijkt de kans op een hardloopblessure te zijn.
Een ander hot topic binnen de wereld van de hardloopschoenen is (over)pronatie, het naar binnen rollen van de voet tijdens de landing en standfase. Te ver ‘doorzakken’ zou de kans op blessures fors verhogen. Desondanks is ook voor deze aanname nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs gevonden.

Nieuwe schoenen uitkiezen; wat nu?
Uiteraard is het wel belangrijk een schoen te kiezen die past bij je soort training: baantraining, trailrun, duurloop op het asfalt of in het bos etc. Denk hier dus over na voordat je nieuwe hardloopschoenen gaat uitzoeken. Laat je vervolgens adviseren door een hardloopspeciaalzaak bij jou in de buurt. Hier kun je vaak (kosteloos) een looponderzoek uitvoeren en daarbij een geschikte schoen kiezen. Zoals hierboven beschreven is het vooral belangrijk dat je nieuwe paar schoenen lekker zitten. Is dit niet het geval tijdens het passen? Probeer dan eens een ander type of merk!

Ter onderbouwing van deze blog is de volgende bron gebruikt: Nigg BM, Baltich J, Hoerzer S, Enders H. Running shoes and running injuries: Mythbusting and a proposal for two new paradigms: “Preferred movement path” and “comfort filter.” Br J Sports Med. 2015;49(20):1290–4.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *