Prijzen, prijzen, prijzen…

Zoals jullie al hebben kunnen lezen zijn de winnaars van het loopfestival bekend: Anneloes Houwen, Paul Roelfsema en Sjoerd Romkes. Uiteraard zochten wij de winnaars weer op voor de prijsuitreiking met een pakket lokale Groningse speciaalbiertjes. Ook stelden wij de winnaars weer bloot aan een vragenvuur om erachter te komen hoe zij het loopfestival van Grunning hebben ervaren. Hieronder lees je hun reacties.

  • Hoe ben je in aanraking gekomen met Grunning?

Anneloes: Eind vorig jaar zag ik op een website, iets lokaal als Sikkom, Oogtv, zoiets een berichtje tegen en ik dacht ‘leuk, even op de website kijken’ en zo werd ik als stadjer een echte Grunninger!

Paul: Tijdens de lockdowns wilde ik graag in beweging blijven. Dat kon gemakkelijk door hardlopen. Ik was al meer bezig met hardlopen en wielrennen, maar uiteindelijk heb ik toch de focus op hardlopen gelegd. Op een gegeven moment zag ik via Instagram een bericht van Sikkom over Grunning. Helaas was de wedstrijd toen al afgelopen. Gelukkig kwam er nog een zomereditie van het loopfestival. Dat leek me een mooi moment om de strijd aan te gaan met andere ‘Grunning’ers’.

Sjoerd: In de tijd dat Grunning nog Virtual (G)runs heette, kwam ik het tegen via Instagram of Sikkom. 

  • Hoe vond je het om mee te doen met Grunning? 

Anneloes: Hartstikke leuk om mee te doen. Gewoon omdat het op je eigen tijd kan, maar wel met een klassement en zo. Het zijn prima afstanden per route, dus dat past altijd wel mooi in het trainingsschema. Juist gemakkelijk om een keer een Grunning-route te doen, hoef je niet na te denken over waar je deze keer langs gaat

Paul: Voor mij was dit dus de eerste keer dat ik een krachtmeting deed met andere lopers. Een leuke manier om gemotiveerd te blijven en nét even dat stapje extra te zetten. Ook de afwisseling tussen afstanden en routes vind ik leuk. Ik heb door Grunning de smaak te pakken en heb intussen mijn eerste halve marathon wedstrijd gelopen. Dit was zeker niet de laatste, dus bedankt Grunning! 

Sjoerd: Heel leuk! Het leidt me tot nieuwe plekken en paden waar ik nog niet eerder was geweest. Ook gebruik ik het vaak om een leuke tempoloop te doen, bijvoorbeeld om de hele route m’n beoogde tempo van een halve marathon vol te houden. Overal pluk ik wat motivatie vandaan om de deur uit te gaan als ik even geen zin heb. Een goeie podcast, muziek, of mezelf willen ‘belonen’ met wat nieuwe hardloopschoenen of -kleding. Het klassement van Grunning hoort bij dat lijstje met motivatie! Bij de laatste Grunning regende het keihard, maarja, om kans te maken op een prijsje moest ik wel de deur uit! Achteraf alleen maar blij mee, want dat bracht me weer door een mooi stuk Onlanden en een goeie afstand in plaats van een middag binnen zitten. 

  • Welke van onze routes is jouw favoriet?

Anneloes: Ik heb niet speciaal een favoriete route, maar de routes bij mij in de buurt zijn wel het beste in te passen; Noorderplantsoen, Zernike, Vinkhuizen; allemaal heel prima te doen!

Paul: Mijn favoriete route is de 7 van Zernike. Een mooi rondje waar je lekker voluit kunt lopen en door mooie stukjes natuur loopt. Fijne afwisseling van ondergrond en mooie rechte stukken. 

Sjoerd: Oeh, dit vind ik lastig! Ik denk toch “Knall’n bie Kardinge”. Destijds een beetje in het donker gelopen en dan zijn de smalle paadjes door de weilanden lekker rustgevend. Dichtbij stad maar voelt niet zo. “Rondje meer, kon minder” op een tweede plek, dat was al één van m’n favorieten voordat ik Grunning kende en blijft dat ook zeker, al helemaal bij zonsopkomst. 

  • Hoe onthoud je de routes tijdens de loop?

Anneloes: De keren dat ik de route check op foto’s en kaart zijn niet meer te tellen, haha! kennelijk blijft het niet altijd even goed hangen en onderweg denk ik nog wel eens ‘hmm.. was het deze afslag of de volgende?’ Gelukkig zijn de routes vrij simpel met niet al te veel afslagen, maar wel handig om aan de goede kant van de weg te lopen. Anders telt het segment niet en moet je toch nog een keer! Of.. destijds met foto’s via Insta, goed de herkenningspunten onthouden, hoewel dat ook wel eens mis kan gaan! Bij de route die langs de Friesestraatweg komt was het bij de witte boerderij naar rechts. Bleek de zon de kleur van de boerderij wat lichter gemaakt te hebben want deze was in het echt lichtbruin! De witte boerderij stond een stukje verder, maar ja, dat kwam niet echt overeen met de route kwam ik thuis achter. Zo zijn er meerdere routes die ik vaker gedaan heb, maar ach, maakt niet uit, en zo kom ik wel aan m’n kilometers! En met lekker loopweer is dat ook weer geen ramp. Elk nadeel heeft zo z’n voordeel.

Paul:  De eerste keer heb ik gebruik gemaakt van de navigatie op mijn horloge om de route te lopen maar de uitleg op Instagram bleek ook erg duidelijk. 

Sjoerd: Ik bekijk ze van tevoren een beetje maar zet ze altijd naar m’n horloge. Één keer verkeerd gelopen bij een Grunning en dat wil ik natuurlijk niet weer. 😉 Via een website  (https://www.doogal.co.uk/strava) exporteer ik elk segment in Chrome als een GPX-bestand en stuur die via de app WorkOutDoors naar m’n Apple Watch. Ja dat klinkt omslachtig en als veel moeite, maar 1x gedaan en het valt allemaal mee. In de focus van het hardlopen vergeet ik anders bepaalde bochten. 

  • Zou je de volgende keer weer meedoen met Grunning?

Anneloes: Natuurlijk doe ik mee! Grote kans wel dat ik dan weer ergens halverwege in de ranking beland omdat de Snelle Jelle’s weer terug van vakantie zijn, hahaha!

Paul: Als er een volgend loopfestival komt, ben ik zeker weer van de partij!  

Sjoerd: Absoluut! Ik kijk uit naar de nieuwe routes!

Uiteraard willen we nogmaals ook alle andere deelnemers aan het Grunning Loopfestival bedanken voor jullie deelname! We hopen jullie dan ook in de toekomst weer terug te zien!

Keep Grunning!

Martijn & Rens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *