Marathon in Europa

In bijna elke grote Europese stad wordt wel een marathonevenement georganiseerd. De keuze is dus reuze. Maar wat moet je vooraf allemaal weten? En kun je dit zelf regelen? Ik neem je mee in de wereld van de buitenlandse marathons.  

Voordat je aan de startstreep verschijnt, zal je een hoop dingen moeten regelen. Dit kun je natuurlijk zelf doen, samen met je hardloopvrienden of je kunt het via een loopreisorganisatie laten lopen. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan de inschrijving voor het evenement, de reis ernaartoe, het verblijf, het (openbaar) vervoer en eventueel een gezondheidsverklaring.  

Twee buitenlandse marathons in één jaar 
In 2019 heb ik mijn eerste twee marathons in het buitenland gelopen. En dit zijn zeker niet de laatste twee. Ik had me aan het begin van dat jaar als doel gesteld om in elk land binnen Europa een marathon te gaan lopen. In 2019 koos ik voor de marathons in Milaan (april) en Valencia (december). Deze marathons waren tot in de puntjes georganiseerd en zijn absoluut aan te raden. De dag voor de marathon kom je door de ‘Marathon Expo’ helemaal in de stemming. Hier kan je je in principe uren vermaken door langs stands met merchandise te lopen, medelopers te spotten en natuurlijk je startnummer op te halen. Dat is toch heel anders dan in Nederland waarbij je meestal het startnummer krijgt toegestuurd. Wat me ook opviel, is dat het publiek overweldigend is, zowel in Italië als Spanje. Men is echt super enthousiast, voor iedereen wordt gejuicht. En terecht.. het is een hele prestatie die je neerzet! 

Een marathon is geen citytrip 
Het is natuurlijk erg leuk om een marathon in een citytrip op te nemen. Je moet er daarbij echter wel voor uitkijken dat je genoeg rust neemt. In Milaan had ik de dag voor de marathon iets te lang door de stad geslenterd. Je wilt meestal van alles zien waardoor het dus een goed idee kan zijn om al wat eerder (bijv. drie dagen voor de marathon) heen te gaan. In deze tijd kun je mooi op een relaxte manier de toerist uithangen. Tijdens de marathon krijgen de meeste hardlopers namelijk niet heel veel mee van de omgeving. In een flits zie je vaak de mooie gebouwen en bezienswaardigheden waar de route langs loopt. 

De laatste 400 meters

Van inschrijving tot verblijf 
Het begint allemaal met het zoeken naar een geschikte marathon. Vervolgens schrijf je je voor dit hardloopevenement in. Het inschrijfgeld voor een marathon ligt gemiddeld genomen op zo’n € 70,00. Dat lijkt best veel geld, maar je krijgt hier een hoop voor terug zoals bijvoorbeeld een hardloopshirt van het evenement. Bij het boeken van een verblijf bekijk ik of deze in de buurt van de start ligt. Het is namelijk fijn als je (hard)lopend richting de start kunt. Daarnaast houden locaties rondom de start rekening met de marathonlopers. Bij mijn marathon in Milaan werd bijvoorbeeld het ontbijt een uur eerder dan normaal ‘geopend’ en zat ik tussen een heleboel medelopers. Dit gaf een motiverend gevoel. 

Gezondheidsverklaring als vereiste 
Wat is een gezondheidsverklaring? Nou ja, de naam zegt het eigenlijk al: een verklaring dat jij ‘gezond’ bent om een marathon te kunnen volbrengen. Sommige organisaties (bijv. In Frankrijk en Italië) vragen bij de inschrijving om dit te overleggen. Over het algemeen wordt deze door een sportarts afgegeven. Je kunt het ook proberen bij jouw huisarts maar hij of zij zal je in de meeste gevallen doorverwijzen. Voor de marathon in Milaan heb ik een basisplus sportmedisch onderzoek uit laten voeren. Hierbij is mijn lengte, gewicht, vetpercentage en bloeddruk opgenomen. Ook werd een longfunctietest (inhoud en kracht) en een rust-ECG gemaakt. Handig om te weten, is dat dit onderzoek niet door de basiszorgverzekering wordt gedekt. Toch is het fijn als je de bevestiging krijgt dat alles goed zit. Dit geeft je weer een boost om lekker door te trainen. 

Voorjaarsmarathons 2022 
Het is natuurlijk nog steeds een gekke tijd waarbij het de vraag is of dit voorjaar alle marathons weer door mogen gaan. Nog een voorjaar zonder het lopen van een grote marathon zou echt jammer zijn. Maar ja, er komt een heleboel kijken. Zoals vast bekend, kunnen ze in het buitenland ook weer anders omgaan met de coronaregels. Het is dus goed om vooraf te checken wat de geldende regels zijn. Zelf ga ik dit voorjaar voor de marathon in Edinburgh. Mocht je nog op zoek zijn naar een geschikte marathon, dan heb je wellicht wat aan onderstaand overzicht. Alvast veel plezier met de voorbereiding en ga ook voor dat avontuur!  

MAANDPLAATS
Maart
Zondag 27 maart Gent (België) 
Zondag 27 maart  Rome (Italië) 
April  
Zondag 3 april  Barcelona (Spanje) 
Zondag 3 april  Milaan (Italië) 
Zondag 3 april  Parijs (Frankrijk) 
Zondag 24 april  Madrid (Spanje) 
Zondag 24 april Wenen (Oostenrijk) 
Zondag 24 april Hamburg (Duitsland) 
Zondag 24 april  Krakau (Polen) 
Mei  
Zaterdag 14 mei Helsinki (Finland) 
Zondag 15 mei Geneve (Zwitserland) 
Zondag 15 mei  Kopenhagen (Denemarken) 
Zaterdag 28 mei  Luxemburg (Luxemburg) 
Zondag 29 mei Edinburgh (Schotland) 
Juni  
Zaterdag 4 juni  Stockholm (Zweden) 
Zaterdag 18 juni  Sint-Petersburg (Rusland) 
Marathons in het buitenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *