Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid en deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mentale klachten kunnen voor meer en langdurigere beperkingen zorgen dan welke andere chronische aandoening dan ook. Helaas is te zien dat het aantal mensen met mentale klachten toeneemt de afgelopen jaren. Daarom is behandeling en preventie van mentale klachten belangrijker dan ooit. Er is bewijs dat lichamelijke activiteit een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Studies kijken hierbij vaak naar de effecten van wandelen op de mentale gezondheid. Maar hoe zit dit eigenlijk met hardlopen?
Het brein
Bij het hardlopen train je natuurlijk je spieren, pezen en je hart-long stelsel. De bewegingen van je lichaam worden daarbij aangestuurd door de controlekamer van je lichaam: je brein. Eigenlijk is hardlopen daarbij dus ook een training van je brein. Een tastbaar voorbeeld van de mentale betrokkenheid van het brein bij het hardlopen is de ‘Runner’s High’. Soms bereik je bij het hardlopen deze staat, waarbij pijntjes naar de achtergrond verdwijnen en je voor je gevoel voor altijd door kunt blijven rennen. Ook hoor je mensen vaak zeggen dat door het hardlopen ‘het hoofd kan worden leeggemaakt’.
Wat zegt de literatuur?
In de literatuur is gevonden dat bij hardlopers minder depressies, minder angstklachten en minder stressklachten voorkomen, vergeleken met mensen met een passieve leefstijl. Hardlopers ervaren meer controle over hun gedrag en motivatie en geloven meer in hun eigen kunnen. Verder laat onderzoek naar marathonlopers zien dat bij deze groep sprake is van een hogere mate van zelfverzekerdheid ten opzichte van mensen die niet hardlopen. Ook is het welzijn en de gemoedstoestand van hardlopers beter. Na het hardlopen voel je je vaak voldaan, minder gestrest en gelukkiger.
De reden om te gaan hardlopen hoeft dus zeker niet alleen lichamelijk te zijn. Als je niet lekker in je vel zit, ben je al snel minder gemotiveerd om te gaan hardlopen. Ga het dan vooral wel doen, want dit zal juist je mentale gezondheid ten goede komen en je voelt je na het hardlopen waarschijnlijk beter!
Ter onderbouwing van deze blog is de volgende bron gebruikt: Oswald F, Campbell J, Williamson C, Richards J, Kelly P. A Scoping Review of the Relationship between Running and Mental Health. International Journal of Environmental Research and Public Health. 11-2020.