Dokter Google heeft niet altijd gelijk

Stel, je bent lekker aan het rennen en opeens voel je pijn aan de buitenzijde van je knie. Je bent bijna thuis, dus je loopt rustig door naar huis. De volgende dag voelt de knie stijf en doet het behoorlijk pijn met opstaan en belasten. Je baalt, want je was net zo lekker bezig met hardlopen. Je besluit het internet op te gaan en surft naar Google. Je zoekt op ‘kniepijn buitenkant na hardlopen’ en krijgt talloze hits en velerlei tips en diagnoses. ‘Fake News’ is op dit moment een hot topic. Nu lijkt het me sterk dat mensen bewust misinformatie op internet zetten over een knieklacht, maar duidelijk is wel dat er een hoop tegenstrijdige informatie te vinden is op het internet over blessures. Enerzijds omdat inzichten binnen de wetenschap vaak in rap tempo veranderen door nieuwe kennis en onderzoeken. Anderzijds omdat, vaak ogenschijnlijk logische, verbanden worden gelegd tussen bijvoorbeeld knieklachten en een verminderde rompstabiliteit. Veel van deze theorieën zijn echter niet of zeer matig wetenschappelijk onderbouwd. Dus heb je een blessure? Wat kan je dan het beste doen om de juiste informatie, tips en adviezen te bemachtigen?

Internet

Mocht je op internet op zoek willen gaan naar betrouwbare informatie over je blessure, dan kun je het beste naar www.thuisarts.nl gaan. Deze website is namelijk ontwikkeld door artsen en bevat de meest actuele informatie met betrekking tot een blessure.

Voor mensen met een wetenschappelijke achtergrond is er PubMed (nih.gov). Deze bibliotheek staat vol met wetenschappelijke publicaties op medisch gebied. Het is belangrijk dat je weet hoe je kunt zoeken in een dergelijke database en dat je vervolgens een onderzoek op waarde kan beoordelen. Een wetenschappelijke opleiding is hiervoor dus eigenlijk wel vereist.

Professional

Op internet blijft het natuurlijk altijd lastig om goed in te kunnen schatten wat er nou precies aan de hand is. Langsgaan bij een fysiotherapeut of huisarts heeft dan ook de voorkeur. Op deze manier kan er daadwerkelijk naar de knie worden gekeken en kunnen er testen worden uitgevoerd. Ook kan er door middel van gericht doorvragen een verklaring worden gevonden voor het ontstaan van de blessure. Wanneer je weet waar de blessure door gekomen is, kan je ook beter werken aan je herstel. Bij een sportblessure kan je zowel bij een algemeen fysiotherapeut als bij een sportfysiotherapeut terecht. Een sportfysiotherapeut is echter gespecialiseerd in sportblessures en kan je daarom in sommige gevallen net iets beter begeleiden in je herstel. Belangrijk om te weten is dat een verwijzing vanuit de huisarts niet noodzakelijk is om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Vanuit de basisverzekering worden fysiotherapie-behandelingen in principe niet vergoed, tenzij in bijzondere situaties, zoals na een operatie. Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb je sowieso een x-aantal vergoedde behandelingen per jaar. Check je polis voor een bezoekje, zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent.

Algemene tips bij een blessure

Ondanks dat elke blessure anders is, gelden er over het algemeen wel een aantal universele regels bij het herstel:

  1. Beweeg op geleide van de klachten: luister naar je lichaam en probeer in beweging te blijven, zolang de klachten dit toelaten. Forceer hierbij niet door de pijn te negeren.
  2. Pas op voor het jojo-effect: vaak nemen mensen rust bij een blessure. Op het moment dat de pijn wegtrekt gaan velen vervolgens weer voortvarend aan de slag. Zorg ervoor dat de overgang van rust naar opnieuw belasten niet te groot is. Probeer tijdens de rustfase op zoek te gaan naar alternatieve belasting, zoals wandelen of fietsen in plaats van hardlopen, zolang dit mogelijk is op geleide van de klachten. Dit zorgt ervoor dat de overgang naar hardlopen voor het lichaam kleiner is dan bij een periode van absolute rust. Ook is het belangrijk om de belasting na een blessure weer geleidelijk op te bouwen, door eerst één of meerdere stappen terug te doen en niet verder te gaan waar je voor de blessure gebleven was. Dit voorkomt dat de blessure steeds weer de kop op kan steken.

Kortom, ten aanzien van rust en belasten kan je het beste in een vroeg stadium persoonlijk worden geadviseerd door een (sport)fysiotherapeut. Zo weet je waar je aan toe bent en ben je gauw weer de ouwe!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *